אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> עמותת ידיד בית הספר ממ"ד גוננים נ' בוקשפן ואח'

עמותת ידיד בית הספר ממ"ד גוננים נ' בוקשפן ואח'

תאריך פרסום : 21/08/2013 | גרסת הדפסה

רע"א
בית המשפט המחוזי ירושלים
15088-08-13
13/08/2013
בפני השופט:
אריה רומנוב

- נגד -
התובע:
עמותת ידיד בית הספר ממ"ד גוננים
הנתבע:
1. שלמה בוקשפן
2. בית יעקב גוננים דרכי נועם
3. בית הספר תפארת משה ואהרון
4. רשת החינוך העצמאי בארץ ישראל
5. ועד ההורים של ביה"ס בני עמי
6. עיריית ירושלים

החלטה

מונחת לפניי בקשה למתן רשות לערער על החלטתו של בית משפט השלום בירושלים (כב' השופטת א' שניידר) מיום 28.7.13, שניתנה במסגרת תא"ק 26034-08-12.

עניינו של התיק המתנהל בבית משפט קמא הוא תביעה בסדר דין מקוצר שהגישה משיבה 6, עיריית ירושלים (להלן: "העירייה"), נגד משיבים 1-3 (ונגד נתבע נוסף, שנמחק בשלב מאוחר יותר מהתביעה) לפינוי נכס מקרקעין המצוי בבעלותה. מדובר במתחם המצוי ברחוב הורקניה 21 בירושלים ובו מספר מבנים (להלן: "המתחם"). על פי הנטען בכתב התביעה, בשנות ה-70 של המאה הקודמת נתנה העירייה למשיב 1 היתר לעשות שימוש במבני החינוך הממוקמים במתחם לצורך הפעלת בית ספר המכונה כיום "דרכי נועם-גוננים (ת"ת בני עמי)" (להלן: "דרכי נועם"). תביעתה של העירייה נשענת על שתי עילות, חוזית ומנהלית. במסגרת העילה החוזית טוענת העירייה, כי משיב 1 הפר את תנאי השימוש במתחם כפי שהוגדרו על ידי העירייה. במסגרת העילה המנהלית נטען, כי משיב 1 מפעיל במתחם מוסדות חינוך בהיחבא וללא פיקוח מטעם העירייה, וכי הדבר פוגע ביכולתה של העירייה לכלכל כראוי את מדיניותה החינוכית ואת אופן הקצאת מוסדות החינוך בהתאם לצרכים של תושבי העיר. למשיבים ניתנה רשות להתגונן, והתביעה תלויה ועומדת כיום בפני בית משפט קמא.

בשנת 2010 החליטה העירייה לפתוח בית ספר נוסף שיפעל במתחם – בית הספר הממלכתי דתי "גוננים" (להלן: "ביה"ס ממ"ד גוננים"), שהמבקשת היא עמותת ידידיו.

ביום 24.9.12 ניתן על ידי בית משפט קמא, לבקשת העירייה, צו מניעה זמני, שבמסגרתו נאסר על משיבים 1-4 להפעיל במתחם כל מוסד חינוך שאינו בית הספר דרכי נועם. ביום 7.5.13 הגישה העירייה בקשה נוספת למתן סעד זמני, שבגדרה התבקש בית משפט קמא להורות למשיבים 1-4 לאפשר שימוש במספר כיתות לימוד נוספות במתחם, בשנת הלימודים הקרובה (תשע"ד), לטובת בית הספר ממ"ד גוננים. זאת, על מנת שבית הספר ממ"ד גוננים יוכל לקלוט כ- 100 תלמידים חדשים שנרשמו כבר לכיתות א' לשנה"ל תשע"ד. במסגרת זו טענה העירייה, כי הבקשה הוגשה לנוכח מצוקה ממשית שבה נמצא בית הספר ממ"ד גוננים מבחינת מקומות לימוד, אשר אינה מאפשרת לו לקלוט את התלמידים החדשים, שעה שמנגד, כך נטען, מצויים במתחם כיתות ושטחים בלתי מנוצלים על ידי בית הספר דרכי נועם. הסעד שנתבקש על ידי העירייה במסגרת אותה בקשה היה פינוי של 5 כיתות ומספר דומה של חדרים נוספים על ידי בית הספר דרכי נועם לטובת ממ"ד גוננים. לחילופין, עתרה העירייה לפינוי של 3 כיתות ריקות בקומה התחתונה במבנה המרכזי שבמתחם וכן חדרים נוספים, אשר נטען כי כולם אינם בשימוש בית הספר דרכי נועם. המשיבים התנגדו לבקשה וטענו, בין היתר, כי אין מקום להיעתר לבקשה למתן סעד זמני שמשמעותה היא שינוי מצב קיים; כי לא ניתן יהיה להשיב את המצב לקדמותו אם תתקבל הבקשה; כי הבקשה הוגשה בשיהוי על ידי העירייה; וכי בית הספר דרכי נועם זקוק לכל השטחים שבמתחם והוא אף סובל ממחסור בשטחים.

בטרם הכריע בבקשה שהובאה לפניו, קיים בית משפט קמא סיור במתחם, התרשם מהמצב הפיזי בשטח וערך דו"ח על אודות הביקור. בהחלטתו מיום 28.7.13 – היא ההחלטה מושא הבקשה שלפניי – קיבל בית משפט קמא באופן עקרוני את עמדת העירייה, בה תומכת המבקשת. בית משפט קמא קבע, כי העירייה עומדת בתנאים למתן הסעד הזמני המבוקש. כן נקבע, כי עומדת לעירייה - שאין חולק כי היא בעליו של המתחם - עילת תביעה לכאורה, וכי גם מאזן הנוחות נוטה לטובת העירייה. זאת, לנוכח התרשמותו של בית משפט קמא בסיור שערך כי קיימים שטחים פנויים במתחם ולנוכח מצוקת המקום של בית הספר ממ"ד גוננים. בית משפט קמא ציין עוד, כי הוא עֵר לכך שמדובר בבקשה למתן סעד זמני שיש בו כדי לשנות את המצב הקיים, אך סבר כי בנסיבות המקרה שלפנינו ישנה הצדקה למתן הסעד. עוד צוין בהקשר זה, כי חזקה על העירייה, שהיא רשות מינהלית, שאם ייקבע בהליך העיקרי שעליה להשיב את השטחים, היא תעשה כן. עם זאת, בית משפט קמא התייחס לטענת השיהוי שהעלו המשיבים נגד העירייה. בעניין זה ציין בית משפט קמא, כי היה על העירייה להגיש את הבקשה מושא דיוננו במועד מוקדם הרבה יותר, עם פתיחת ההליך בבית משפט קמא, ולא להמתין "לרגע האחרון". בשקלול מכלול נסיבות העניין הגיע בית משפט קמא למסקנה, כי למרות התנהלותה הלא תקינה של העירייה, מבחינת עיתוי הגשת הבקשה ויצירת "עובדות בשטח שיש בהן כדי לגרום לכורח ולדחיפות שבמתן הצו", הרי שלנוכח מצוקת המקום הקשה שבה נמצא ממ"ד גוננים ולאור העובדה כי תפקודו של בית הספר דרכי נועם לא צפוי להיפגע כתוצאה ממתן הסעד שהתבקש, יש להיעתר עקרונית לבקשה, אך באופן חלקי. כפועל יוצא מכך קבע בית משפט קמא, כי יפונו לטובת ממ"ד גוננים 3 כיתות בלבד – לצורך קליטת התלמידים החדשים שנרשמו לכיתות א' – ולא כמות גדולה יותר של כיתות ושטחים כפי שביקשה העירייה.

במסגרת הבקשה שלפניי טוענת המבקשת, כי טעה בית משפט קמא משלא נעתר לבקשה במלואה ומשהורה על הקצאת 3 כיתות בלבד לטובת ממ"ד גוננים. לטענת המבקשת, לא יהיה בתוספת הכיתות, כפי שנקבע בהחלטתו של בית משפט קמא, כדי לפתור את מצוקת המקום שבה מצוי בית הספר ממ"ד גוננים. עוד טוענת המבקשת, כי גם אם התנהלות העירייה לא הייתה תקינה, הרי שילדי ממ"ד גוננים אינם צריכים "לסבול" בשל כך, וניתן היה לתת לכך מענה בדרך של פסיקת הוצאות לחובת העירייה.

לאחר שעיינתי בבקשה ובהחלטתו של בית משפט קמא, הגעתי לכלל מסקנה שדין הבקשה להידחות, אף ללא צורך בקבלת תשובת המשיבים.

הלכה ידועה היא שערכאת הערעור איננה נוהגת להתערב בהחלטות הערכאה הדיונית בכל הנוגע למתן סעדים זמניים, וכי התערבות כזו תיעשה במשורה ובמקרים חריגים בלבד (רע"א 3285/13 ד.כ חנויות להשכרה בהרצליה הצעירה בע"מ נ' חברת אברהם כהן ושות' חברה קבלנית בע"מ (לא פורסם, מיום 3.7.13). רא' גם האסמכתאות המופיעות בפסקה 14 להחלטה). אינני סבור שהמקרה שלפנינו הוא אחד מאותם מקרים חריגים המצדיקים את התערבותה של ערכאת הערעור. החלטתו של בית משפט קמא מבוססת ומנומקת, והיא ניתנה לאחר שבית משפט קמא ערך ביקור במתחם והתרשם באופן בלתי אמצעי מהמצב בשטח, ובפרט מהחדרים הפנויים והתפוסים שבמתחם, עניין המעניק לערכאה המבררת יתרון על פני ערכאת הערעור. לא מצאתי לנכון להתערב גם באיזון שערך בית משפט קמא בין השיקולים השונים, תוך שהתחשב, בין היתר, גם בהתנהלותה של העירייה. הדבר מצוי במתחם שיקול דעתו של בית משפט קמא ואינו מצדיק התערבות של ערכאת הערעור.

בטרם חיתום אציין, כי אני עֵר לכך שעל החלטתו של בית משפט קמא הוגשה בקשה נוספת למתן רשות לערער, על ידי משיבים 1 ו-5 (רע"א 12365-08-13). בקשה זו הוקצתה למותב אחר. מאחר שהצדדים לא ביקשו לאחד את הדיון בשתי הבקשות, ומאחר שעל פניו אין חפיפה מלאה ביניהן, תינתנה החלטות בשתי הבקשות, בנפרד.

בשולי הדברים אציין עוד, כי ספק האם יש למבקשת מעמד המאפשר לה להגיש את הבקשה שלפניי, שעה שמבחינה פורמאלית המבקשת הייתה משיבה בבקשה לסעד זמני מושא החלטתו של בית משפט קמא, ושעה שהעירייה – שהגישה את הבקשה למתן סעד זמני – לא ביקשה לערער על דחיית חלק מבקשתה על ידי בית משפט קמא. ואולם, לנוכח המסקנה אליה הגעתי לעיל, כי דין הבקשה להידחות, הרי ששאלה זו אינה דורשת הכרעה.

סוף דבר. מהטעמים אותם מניתי, החלטתי לדחות את הבקשה. הואיל ולא נתבקשה תשובת המשיבים, אינני מחייב את המבקשת בהוצאות משפט. הפיקדון שהפקידה המבקשת יוּשב לה על ידי המזכירות.

המזכירות תשלח לצדדים העתק מהחלטתי.

 ניתנה היום, ז' אלול תשע"ג, 13 אוגוסט 2013, בהעדר הצדדים.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ